Patriciervillaer til de rige

Patriciervillaer til de rigeDisse huse, der primært blev bygget i perioden fra 1860 og frem til 1930’erne, er kategoriseret som herskabsvillaer. I det gamle Rom var en patricier en højstående embedsmand i imperiet, og det er dette, som har været inspiration for navnet.

Med de hvidpudsede mure og sorte tagsten er husene, som oftest blev bygget i 3 etager, forholdvis let genkendelige. Også symmetrien gør det let at identificere en patriciervilla, da man ofte ser samme afstand mellem for eksempel vinduerne i huset, ligesom indgangen til huset stort set altid er centralt placeret, og entreen består af en stor hall.

Disse villaer blev udelukkende bygget til de mennesker, der blev omtalt som værende del af det bedre borgerskab og nok af samme grund er symmetrien ganske streng, hvilket symboliserer, at der er orden i sagerne. Selv den dag i dag er disse huse dyre at anskaffe sig, og det er nok nær umuligt at finde et ledigt hus på markedet , som sælges for mindre end en million.

Herskabsvillaen er særligt speciel, da køkkenet oftest er beliggende i kælderen. De eneste rum, man typisk finder i stueetagen udover hall’en er som ofte store, således at gæster kunne lade sig imponere over rigdommen, ligesom der gerne er 2-3 stuer og et kontor eller herreværelse. Når middagsandakterne var overstået, var dette ofte rummet, hvor herrerne gik hen for at diskutere verdenssituationen over en cigar og et glas cognac.
Grundet til køkkenets beliggenhed i kælderen, eller i værste fald tilbagetrukket fra de andre rum i stueetagen, skyldes, at det skulle være muligt for herskaberne at bevæge sig frit rundt under selskaberne, uden at man rendte ind i kammerpiger, tjenere eller køkkenpigerne.

Fra dagligstuen var der ofte udgang til en større terasse og et stort haveareal bagved huset. Mange af disse ligger nær ved vandet, således at haven slutter ved stranden.