Lejlighed i betonbyggerierne

Lejlighed i betonbyggerierneI 1930’erne så man for første gang etagebyggerier, der i dag er ekstremt populære i de større byer. Disse giver nemlig mulighed for at indlogere et stort antal mennesker på et forholdsvis lille totalareal, som man for eksempel kender det fra de store hotelkæder.
Disse bygninger er hovedsagligt konstrueret i betonelementer, der er et billigere byggemateriale end mursten, og jo ældre bygningerne er, desto mindre charmerende er de at kigge på.

Lejlighederne i boligblokkene kom i mange forskellige varianter lige fra et enkelt værelse og helt op til 4 eller 5 værelser. De mest hyppige var dog 2 og 3 værelses lejlighederne. Indgange til lejlighederne er centralt placeret i bygningen, og entreen fungerer ofte som adgangsrum mellem alle rummene i lejligheden.

Oprindeligt blev boligblokkene anset som værende udelukkende forbeholdt for arbejderklassen, da de ikke tilbød samme luksus, som hvis man havde eget hus. Derudover gjorde de billige byggematerialer, der blev anvendt, det muligt for arbejderne at have nogenlunde leveforhold, grundet de lave huslejer.

I dag er der ikke umiddelbart nogle bestemte typer af mennesker, som man kan identificere med betonbyggerier, da mange mennesker, uanset deres klassificering, finder det praktisk at bo i lejlighed, da man dermed undgår havearbejde, ligesom rengøring i opgangen og vedligeholdelsesudgifter som regel er inkluderet i huslejen. Mange af ejendommene administreres af boligforeninger, så det kan være nødvendigt at blive skrevet op på en venteliste, inden man får mulighed for at flytte ind i ejendommen. Alt efter boligforeningen og lejlighedens beliggenhed og popularitet kan man risikere at skulle stå flere måneder på ventelisten, inden en åbning tilbyder sig.

I modsætning til den generelle opfattelse blandt befolkningen, er etagebyggerierne ikke en ghetto, hvor indvandrere indretter sig. Der er således blot tale om en myte, da det er forskellige folk med vidt forskellige baggrunde, der den dag i dag bor i denne type bygninger.