Inspiration fra udlandet

Inspiration from abroadEfter afslutningen på anden verdenskrig, var der mange danske arkitekter, der hentede inspiration fra udlandet, når der skulle designes nye boliger. Det resulterede i den modernistiske villa, som var resultatet af en kombination af byggestile primært fra USA og Japan.
Der findes kun et lavt antal af disse huse rundt omkring i Danmark, da de aldrig fandt vej til danskernes hjerter. Stilen var for uortodoks til, at danskerne lod sig forføre, og det endte ofte med, at arkitekterne selv flyttede ind i de huse, de havde tegnet, da ingen andre ville købe dem.

Husene er dog oftest vældig praktisk indrettet, og man holder det hele på et enkelt plan. Egentlig minder bygningens konstruktion meget om de typehuse, som blev bygget i 70’erne og 80’erne, men til forskel fra dem, har de modernistiske villaer altid et fladt tag, der er belagt med tagpap, da dette er en billigere løsning, ligesom der er et tydeligt udhæng hele vejen rundt om huset. Derudover er de lange klodsede gange, som typehusene blev bygget med, men som til gengæld opbrugte alt for meget boligareal, blevet inkorporeret i huset. Ydermere er disse huse ofte i åbent plan, så man kan bevæge sig gennem en stor stue, som også fungerer som gangareal, og derfra har man adgang til størstedelen af husets rum.

Hvor den store stue, som for det meste er placeret ud mod husets baghave, har kæmpe vinduespartier, som giver et dejligt lys i boligen, har de mindre rum på modsatte side ofte vinduerne placeret helt oppe under loftet. Arkitekterne valgte denne løsning, da man fik mere privatliv, da man skal være ualmindeligt høj for at kunne kigge ind uden at stå på en stige, men til gengæld havde det også sin pris i form af den mængde af naturligt dagslys, som kunne trænge sig ind i rummet.