Da murermesteren kom til

brick wallsI de gamle dage pudsede man ofte murværkerne, da man var af den opfattelse, at murstensvægge var grimme og skulle gemmes væk. Passerede man et hus med murstensvægge, var det ofte et tegn på, at boligen var beboet af den midterste klasse i samfundet.

Netop murermestervillaen blev da også designet til midterklassen. På trods af at disse huse kun blev bygget over en 15-årig periode, anses de som værende Danmarks typehuse og især i området omkring København blev der bygget et stort antal boliger af denne type.

Hvad der særligt kendetegner denne type bolig er de fremtrædende mursten. Husene blev oftest bygget med gule eller røde mursten. Derudover har boligerne som regel en fuldt udbygget kælder underneden, hvilket betyder, at stueetagen er hævet over grundplan.
Trappeopgangen til huset er som regel en stor betonklods med indstøbt jerngelænder, som er placeret ved en af de to gavle. Endeligt blev nogle af husene udstyret med skodder, som sjældent kunne lukkes, da de ikke dækkede tilstrækkeligt for de store vinduespartier, men udelukkende fungerede som pynteobjekter.

Murermestervillaen kommer typisk i 3 plan, med en god fordeling af rummene, hvor stueetagerne oftest har 2 fuldstændig ens stuer, køkken, toilet, og måske et kontor, mens førstesalen oftest har 3-4 værelser og et større badeværelse. Den fulde kælder havde oprindeligt ingen beboelige rum, men blev typisk brugt til vasketøj, opbevaring af vandvarmer og generel opbevaring. Da husets tag blev lavet med en voldsom hældning, oftest på de 45 grader, betyder det, at man fuldt ud kan udnytte arealet på førstesalen, men til gengæld mister man loftsplads. Og af denne grund var det kælderen, der fungerede som opbevaring til kufferter, skiudstyr, havemøbler og hvad man ellers havde liggende, der ikke blev hyppigt benyttet.
I takt med at familier fik flere børn end førstesalens værelser kunne rumme, blev det populært at gøre kælderen beboelig, hvorfor nogle af opbevaringsrummene blev afskaffet, således at man kunne bygge et ekstra værelse, nogle gange også et mindre badeværelse.