60’ernes typehuse

60s type housesOp igennem 60’erne, 70’erne og 80’erne blev typehusene en kæmpe succes i Danmark, og der var stort set ingen byer, hvor man ikke oplevede konstruktioner af denne type hus. Bygningen, der mest af alt minder om en lille bungalow, blev inspireret af den modernistiske villa, men er knapt så smart indrettet. Til gengæld byder arealerne, hvor disse huse blev bygget, næsten altid på mindre, overkommelige haver, som oftest ligger i forlængelse af hinanden fra gavlen og hele den ene side. På den anden siden af huset var der hyppigst en længere indkørsel, med dertilhørende muret garage for enden. Der var også gerne et lille redskabsskur eller værksted i forlængelse af garagen.

Det samlede grundareal på matriklerne lå typisk mellem 800 og 1000 kvadratmeter, mens boligernes størrelser varierede meget, og kunne være alt lige fra 80 kvadratmeter og og til 150 kvadratmeter.

Fælles for mange af dem var, at de bød på et bryggers, hvor der var plads til både vaskemaskine, tørretumbler og tørresnore, således at alt tøjet kunne behandles i et og samme rum. Ret usædvanligt for huse bygget på denne tid var der også et rum udover badeværelset, som fungerede som gæstetoilet. Slutteligt havde stort set alle disse huse en vinkelformet stue, således at man kunne have både spise- og dagligstue i samme rum. Men i modsætningen til den modernistiske villa, blev disse huse bygget med spær, hvilket gav et betragteligt areal på loftet, som kunne anvendes til opbevaring. Rejsningen på taget var dog ikke høj nok til, at man kunne indrette boligareal her, uden først at skulle gennemgå en ombygning af huset.

Disse huse blev som nævnt bygget over hele landet og kan ofte købes til en ganske rimelig penge, alt efter hvor i landet man befinder sig. Men som det oftest er tilfældet, jo længere væk fra byen man kommer, desto billigere bliver ejendommen.